Każdy kucharz zna dziesiątki przepisów na różne sosy, które potrafią odmienić nawet najprostsze danie..
Gospodynie domowe powinny brać z nich przykład, gdyż udany dodatek do dania głównego nigdy nie będzie zbędny..
Jednym z najbardziej udanych będzie sos słodko-kwaśny, który można nazwać niemal uniwersalnym – mówi ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
Jak zrobić świetny sos musztardowo-miodowy?
Lista wymaganych składników
– dwie łyżki płynnego miodu;
– dwie łyżki musztardy (niezbyt ostrej);
– duża łyżka soku z cytryny;
– trzy łyżki nierafinowanego oleju roślinnego (najlepiej oliwkowego);
– trochę soli i pieprzu.
Proces gotowania
Wskazane jest, aby musztarda nie była zbyt ostra, ale można to zrobić według własnego uznania.Jeśli jesteś fanem pikantnych potraw, musztarda może być ostra.
Weź miskę do miksowania i włóż do niej wszystkie składniki.Najpierw uzyskaj jednolitą konsystencję za pomocą widelca.Kiedy składniki się połączą, weź trzepaczkę i ubijaj.
Następnie sos można bezpiecznie podawać.