Wysokiej jakości sos ma dość dużą liczbę fanów, ponieważ taki dodatek sprawia, że każde danie jest ciekawsze i smaczniejsze..
Jednak niewiele osób wie, że sos można zrobić ze zwykłej cebuli..
Ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova, opowiada o tym, jak to zrobić poprawnie.
Jak zrobić sos cebulowy?
Lista składników
– trzysta gramów cebuli;
– około pięćdziesiąt gramów masła;
– duża łyżka mąki;
– około szklanki wody;
– sto gramów pysznej kwaśnej śmietany o średniej zawartości tłuszczu;
– pół małej łyżki mielonej gałki muszkatołowej;
– jedna łyżka papryki;
– odpowiednia ilość cebuli.
Proces gotowania
Najpierw musisz pokroić cebulę nożem na mniejsze kawałki.Następnie rozpuść masło na patelni i dodaj cebulę.Gotuj warzywa na małym ogniu przez około dziesięć minut.
Następnie dodać mąkę i wymieszać.Dodaj przyprawy i sól i ponownie doprowadzaj do gładkości.
Zalać około 250 ml wody.Gdy nasza mieszanina się zagotuje, możesz dodać śmietanę, wymieszać i odczekać dwie minuty.
Następnie sos można uznać za gotowy.