Sok pomidorowy to jeden z najzdrowszych zimowych przetworów, jaki można przygotować w domu..
Jest dobry na wątrobę, przewód pokarmowy, a jego przygotowanie nie jest trudniejsze niż zrobienie sałatek czy innych zimowych przetworów..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, opowiedziała nam, jak przygotować sok pomidorowy.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Czyste pomidory kroi się na ćwiartki i rozdrabnia w blenderze lub przepuszcza przez maszynę do mięsa.
2.Powstałe puree należy przetrzeć przez sito.Nasiona i pozostałą skórkę należy wyrzucić.
3.Do powstałej masy dodać sól i cukier, przełożyć do rondla i postawić na kuchence.
4.Sok należy doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 15 minut.
Rozlać do wysterylizowanych słoików, zamknąć pokrywkami i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Uważa się, że sok pomidorowy jest zdrowszy do picia bez soli, a jego smak można poprawić za pomocą bazylii.