Teraz prawie każda gospodyni domowa odkrywa coraz więcej nowych możliwości przygotowania cukinii, ponieważ ten produkt jest prawdziwym symbolem letniej kuchni..
Możesz spróbować zrobić doskonałe lekkie naleśniki..
O tym, jak prawidłowo przygotować danie, opowiada szefowa kuchni Julia Arkhipova, ekspertka naszego magazynu ds. kulinarnych.
Jak gotować naleśniki z cukinii z marchewką?
Wymagane składniki
– około 300 gramów cukinii;
– jedna marchewka i jedna cebula;
– kilka łyżek semoliny;
– pół szklanki kefiru;
– dwa jajka;
– trochę soli.
Przygotowanie
Pierwszym krokiem jest posiekanie dobrze umytej cukinii na tarce i dodanie soli.Następnie należy poczekać, aż warzywo puści sok i dopiero wtedy go wycisnąć.
W międzyczasie zacznijmy obierać i siekać cebulę i marchewkę.Warto też skorzystać z tarki.
Cukinię wymieszaj z innymi warzywami.
Kaszę mannę miesza się z kefirem w osobnym pojemniku.W tym czasie do masy dodaj jajka.Kiedy semolina ma czas na pęcznienie, wprowadzamy ją do głównej kompozycji.
Blachę wykładamy warstwą papieru do pieczenia, smarujemy warstwą oleju i układamy naleśniki.Gotuj naczynie przez 20 minut w piekarniku nagrzanym na 190 stopni.