Wiele osób lubi smażyć różne potrawy w cieście, ponieważ może to znacznie poprawić jakość jedzenia..
Nawet najprostsze produkty okazują się tak smaczne, jak gdyby były przygotowywane w restauracji..
O tym, jak przygotować uniwersalne ciasto, opowiadała na łamach naszego magazynu szefowa kuchni Yulia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie zagadnień kulinarnych.
Na jaki prosty przepis warto zwrócić uwagę?
Lista wymaganych składników
– około 70 gramów mąki (zwykłej pszennej);
– pół szklanki mleka o średniej zawartości tłuszczu;
– jedno jajo kurze;
– trochę soli.
Proces gotowania
Ciasto to przygotowuje się prosto i szybko, dlatego na pewno warto zapamiętać przepis.Zaleca się oddzielić białko od żółtka i schować je do lodówki.
Do mleka dodać żółtko z odrobiną soli i wymieszać.Następnie połącz płynną masę z mąką.
Staraj się pracować ostrożnie, aby w mieszance nie pojawiły się grudki.
Zwróć schłodzone białko, dodaj trochę soli i ubijaj, aż pojawią się szczyty.Wprowadzamy masę do głównego składu ciasta.