Wszyscy wiedzą, że awokado uważane jest za jeden z najcenniejszych produktów spożywczych, jednak dla wielu owoc ten pozostaje „nieznanym terytorium“.
Niektórzy przygotowują guacamole, inni po prostu dodają je do sałatek lub jedzą na świeżo, bez samego procesu gotowania..
Warto jednak spróbować niezwykłej i smacznej przekąski na bazie awokado – mówi ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
Jak przygotować danie?
Lista wymaganych produktów
– dwa dojrzałe, średniej wielkości awokado;
– sok z ćwiartki cytryny;
– ząbek czosnku;
– dwa pióra zielonej cebuli;
– trzy łyżki nierafinowanej oliwy z oliwek;
– sól i przyprawy.
Metoda gotowania
Na początek zaczynamy obierać awokado: im bardziej dojrzały owoc, tym smaczniejsza będzie przekąska.Z obu owoców usuń skórę i pestki, odłóż na bok.
Cebulę umyć, osuszyć, posiekać nożem.To samo robimy z czosnkiem.Umieść te składniki w blenderze z kilkoma łyżkami wody.
Doprowadzić do pasty.Dodać sok z cytryny, przyprawy, sól i olej.Wymieszaj i użyj do kanapek.Świetna zdrowa przekąska jest gotowa.