W upale zwyczajowo ratuje się napojami owocowymi, kwasem chlebowym lub lemoniadą.Wszystkie te napoje możesz przygotować w swojej domowej kuchni..
Oto przepis, który pomoże Ci, gdy będziesz miał ochotę na coś nowego..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, opowiedziała nam, jak zrobić koktajl jabłkowo-imbirowy.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Składniki należy umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
2.Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć rdzeń, włożyć do rondla i zalać 2 litrami wody.
3.Cytrynę umyj, zetrzyj skórkę, imbir obierz i pokrój w plasterki o grubości 2-3 mm.
4.Gdy woda z jabłkami się zagotuje, dodać do niej startą skórkę i posiekany imbir, po czym całość dusić na małym ogniu przez 10 minut.
5.Wyciśnij sok z cytryny.Gotowy bulion odcedzamy, jabłka można nawet wycisnąć lub przetrzeć przez metalowe sito, a gdy bulion ostygnie, wlać do niego sok z cytryny.
Dodać miód do smaku, ostudzić i podawać.
Wcześniej pisaliśmy, co Polacy najczęściej jedzą na śniadanie.