Wiele osób czasami chce urozmaicić swoją dietę różnymi syropami, ale przeraża nas kaloryczność i skład..
Z reguły w syropach nie ma nic zdrowego..
Jeśli mówimy o produkcie naturalnym, jego cena będzie niewiarygodnie wysoka, zauważa ekspert kulinarny naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
Jak zrobić naturalny syrop miętowy?
Wymagane komponenty
– duży pęczek mięty (około 150 gramów);
– pół średniej wielkości cytryny;
– szklanka wody i cukru.
Proces gotowania
Miętę należy dokładnie umyć i posiekać nożem.Cytrynę pokroić w plasterki.Umieść składniki w rondlu lub rondlu i dodaj szklankę wody.
Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum.Gotuj przez pięć minut i wyjmij z pieca.Czekamy aż płyn osiągnie temperaturę pokojową i wstawiamy na noc do lodówki.
Nasz preparat należy przefiltrować, dodać cukru i ponownie włożyć do pieca.Po zagotowaniu gotuj syrop na małym ogniu przez pięć minut.
Syrop można zużyć w ciągu 14 dni, jeśli jest przechowywany w lodówce.