Latem każda gospodyni domowa może wyobrazić sobie siebie w roli prawdziwego profesjonalnego barmana, wymyślającego przepisy na domowe koktajle i lemoniady..
W czasie upałów nie ma nic lepszego niż domowe napoje bezalkoholowe..
Na przykład szefowa kuchni Julia Arkhipova, ekspert kulinarny naszego magazynu, oferuje ocenę przepisu na lemoniadę na bazie imbiru.
Jak przygotować smaczny i zdrowy napój na lato?
Lista składników
– mały kawałek obranego korzenia imbiru (około trzech centymetrów);
– 100 ml wody;
– kilka łyżek miodu i cukru trzcinowego (dostosuj do smaku);
– dwie limonki.
Proces gotowania
Korzeń imbiru należy natychmiast obrać, aby nie wracać do tej kwestii.Następnie zmiel go za pomocą tarki.Potrzebujemy także skórki z jednej limonki.
W rondelku wymieszaj określoną ilość cukru z wodą.Czekamy, aż masa stanie się jednorodna, dodajemy skórkę z limonki i korzeń imbiru.Po ugotowaniu gotuj na wolnym ogniu przez dwie minuty.
Dodaj miód i sok z dwóch limonek.Napój należy przefiltrować i schłodzić.Można podawać z miętą i kostkami lodu.