HomeJedzenieJak zrobić idealne płatki owsiane: wskazówki, które odmienią Twój poranek

Jak zrobić idealne płatki owsiane: wskazówki, które odmienią Twój poranek

W powszechnej świadomości płatki owsiane to pokarm dla dzieci, chorych i tych, którzy chcą schudnąć.Ale to nieprawda.

Płatki owsiane zawierają wiele przydatnych substancji.Minerały (potas, wapń, magnez, fosfor, cynk, żelazo), witaminy z grupy B oraz naturalny przeciwutleniacz – witamina E..

Wszystko to jest po prostu niezbędne każdemu, niezależnie od wieku i wagi.

A dla zdrowego człowieka płatki owsiane tylko pomogą nie stracić skarbu – zdrowia, a nawet go zwiększyć (oczywiście z zastrzeżeniem innych zasad zdrowego stylu życia).

Główne rodzaje płatków owsianych

Są trzy rodzaje zbóż“ – informuje ekspert naszego magazynu, kucharka, piekarz czwartej kategorii, Julia Arkhipova.

Całość jest najzdrowsza.To właśnie ten rodzaj płatków zawiera maksymalne stężenie wszystkich witamin i minerałów.

Ma jednak jedną wadę – czas gotowania jest zbyt długi (30 – 40 minut).Biorąc pod uwagę współczesne tempo życia, stwarza to pewne niedogodności.

Następną opcją jest owsianka błyskawiczna, którą wystarczy zalać wrzącą wodą lub gorącym mlekiem, aby była gotowa do spożycia.

Tutaj również jest pewien mankament.Gatunek ten uznawany jest za najuboższy pod względem użyteczności, jaka pozostaje po specjalnej obróbce ziarna.

Na szczęście mamy jeszcze jeden gatunek, który można nazwać „złotym środkiem“! Są to pełnoziarniste płatki owsiane.Ziarna przechodzą przez prasę, dzięki czemu są mniej twarde, zachowując wszystkie korzystne substancje.

Idealny przepis na owsiankę

Przygotujmy go w klasyczny sposób, ale z małym trikiem.Jak zwykle gotujesz płatki owsiane?

Zalewamy zimną wodą/mlekiem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10 – 15 minut, w zależności od jakości oferowanego produktu.

Lub wrzucają płatki do wrzącej wody, a także doprowadzają je do gotowości.Ale zrobimy to trochę inaczej.

Więc.Zagotuj mleko lub wodę.Wlać płatki (powinno być dwa do dwóch i pół razy mniej niż płynu).

Mieszając, gotuj na małym ogniu przez 3-5 minut.Wyłącz i zawiń w ręcznik kuchenny.Wszystko! Czekamy około 10 minut i można go otworzyć.

Dodajemy co dusza zapragnie, według własnego gustu i cieszmy się smaczną, delikatną, średnio gęstą owsianką!

Powiesz, co to za sztuczka – te same 15 minut przygotowania.A fakt, że owsianka okazuje się gotowana na parze, a nie gotowana, jest zdrowszy.

A te 10 minut, których nie trzeba było stać przy kuchence, to tylko prezent – ​​w końcu poranek może być tak krótki, gdy się spieszymy.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře