Kwestia zmiękczania mięsa jest zawsze aktualna, ponieważ nie da się zjeść twardego produktu..
Istnieją klasyczne metody łagodzenia..
Najczęściej słyszy się o stosowaniu marynat zawierających produkty kwaśne.Cebula również ma podobny efekt, zauważa kucharka Julia Arkhipova, ekspert w dziedzinie gotowania dla naszego magazynu.
Ale niektóre metody będą bardziej skuteczne i niezwykłe.
Jak zmiękczyć dowolne mięso
Zwróć uwagę na skrobię
Wiele osób nawet nie słyszało o tej sztuczce, chociaż skrobię można śmiało nazwać sprawdzoną opcją do tego zadania.Nawiasem mówiąc, dzięki temu sekretowi mięso nie tylko rozpływa się w ustach, ale także podczas smażenia nabierze złotej skórki.
Aby to zrobić, należy wymieszać kilka łyżek skrobi kukurydzianej z wodą i pozostawić mięso w tej mieszance na kilka godzin.
Solanka
Logika tej metody jest jasna: kwaśne składniki zmiękczą włókna mięsa, czyniąc je delikatnym i soczystym.Uważa się, że można zastosować dowolną solankę.
Praktyka pokazuje jednak, że najlepiej jest pić płyn pozostały po kiszonej kapuście.