Czasami przepis może wyraźnie zalecać skrobię kukurydzianą, której nie masz pod ręką..
W takim przypadku musisz wziąć produkty, które mogą go całkowicie zastąpić..
Szef kuchni Yulia Arkhipova, ekspert ds. gotowania w naszym magazynie, opowiada o tym, na jakie opcje warto zwrócić uwagę.
Co jest powszechnie stosowane zamiast skrobi kukurydzianej
Klasyczna skrobia
Nie każdy wie, że nie ma zasadniczej różnicy pomiędzy skrobią ziemniaczaną a kukurydzianą, dlatego zawsze można zastosować tę drugą zamiast jednej.
Różnice to zazwyczaj jedynie delikatny odcień smaku, który jest praktycznie niezauważalny.
Mąka orzechowa
Na przykład, jeśli przepis wymaga dodania do ciasta łyżki skrobi kukurydzianej, to jest to dokładnie taka ilość mąki orzechowej, jaką należy przygotować.
Łatwo to zrobić.Do młynka do kawy wsypujemy wymaganą ilość orzechów i doprowadzamy je do stanu proszku.
Ta opcja jest idealna do pieczenia ciast, ciast i bułek.