Sok pomidorowy jest bardzo zdrowy, ale tylko wtedy, gdy nie zawiera soli.Przygotowanie go na zimę nie jest tak trudne, jak się wydaje..
Jest to również świetny sposób na przetworzenie dużych zbiorów pomidorów, które wkrótce zaczną się psuć..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartej klasy kucharka i piekarz, powiedziała nam, jak zrobić sok pomidorowy bez sterylizacji.
Nic nie może być prostsze.
1.Najpierw czyste pomidory należy przepuścić przez maszynę do mięsa lub posiekać blenderem.Dobrze byłoby najpierw wyciąć łodygę.
2.Następnie przecier pomidorowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek i skórki.W rezultacie otrzymujemy sok pomidorowy pozbawiony zanieczyszczeń.
3.Następnie dodaj przyprawy do smaku.Asortyment jest dość szeroki, od zwykłego czarnego pieprzu po czosnek, liście bazylii i korzeń imbiru.
4.Rondel z sokiem postaw na kuchence, zagotuj i gotuj przez 10 minut.
5.Wlać do wysterylizowanych słoików i zakręcić.Po ostygnięciu przedmiotów obrabianych odkładamy je do przechowywania.