Pamiętasz, jak często, mając nadzieję na rozkoszowanie się słodkim i soczystym miąższem melona, przynosiłeś do domu niedojrzałe i zupełnie pozbawione smaku owoce?.
Aby następnym razem nie wpakować się w kłopoty, wybierając owoce, skorzystaj z rady eksperta z publikacji sieci BelNovosti, kucharki Julii Arkhipowej – powiedziała nam, na co zwrócić uwagę przy wyborze melona.
Aromat
Dojrzały melon będzie wydzielał silny aromat przypominający wanilię lub miód.
Jeśli Twój nos niczego nie wykrywa, niezależnie od tego, jak mocno wąchasz, być może powinieneś odłożyć zakup owoców na lepsze czasy.
Ogon i nos
Obejrzyj owoc ze wszystkich stron, zwracając szczególną uwagę na ogon i nos.
Tak więc ogon melona powinien być szary i wysuszony – zielona łodyga wskazuje, że zbiory zostały zebrane zbyt wcześnie.Nos z kolei powinien być miękki, bez plam i zgnilizny.
Skorupa
Przed zakupem „wyciśnij“ melona: elastyczna skórka, która nie ugniata się pod dłońmi, świadczy o tym, że owoc jest świeży i dojrzały.
Metoda strzykawkowa
Istnieje inny, delikatnie mówiąc, nietypowy sposób sprawdzenia dojrzałości melona, do którego potrzebna będzie strzykawka.
Zrób nakłucie na głębokość około 1 centymetra, zbierz sok i spróbuj – jeśli jest słodki, to melon będzie taki sam.Szkoda jednak, że tej metody nie da się zastosować ani na targu, ani w supermarkecie.
Wcześniej powiedzieliśmy, do jakiej wody wrzucać zamrożone kluski – zimną czy wrzącą.