Jeśli masz zamiar cieszyć się gotowaną kukurydzą, powinieneś z całą odpowiedzialnością podejść do etapu wyboru produktu..
Zaleceniami dotyczącymi wyboru odpowiedniej kukurydzy podzieliła się ekspertka publikacji internetowej BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova..
1.Kukurydzę należy kupować wyłącznie w kolbach – wymóg ten tłumaczy się tym, że po pocięciu ziarno staje się bardziej skrobiowe i twardsze, a takie naturalne „opakowanie“ zapobiega starzeniu się kukurydzy.
2.Aby określić stopień dojrzałości kukurydzy, spójrz na jej piętno, czyli grzywkę.
Jeśli jest brązowe i suche, oznacza to, że na blacie leży stara kukurydza.Młode owoce mają zwykle żółte lub zielone znamiona, które są lekko wilgotne i lepkie w dotyku.
3.Wybieraj kolby, których liście są zielone i wolne od wad.Jeśli liście już wyschły, najprawdopodobniej kukurydza nie jest już młoda.
4.Zwróć uwagę na to, ile waży kukurydza – jeśli porównasz wagę kilku kłosów mniej więcej tej samej wielkości, ten, który waży więcej niż reszta, będzie najmłodszy, ponieważ zawarte w nim ziarna są wypełnione sokiem.
5.Wybierz kukurydzę na podstawie jej wyglądu.Staraj się nie podrzeć naturalnego opakowania – spowoduje to, że produkt znacznie szybciej się zepsuje.