Gotowanie jajek tylko na pierwszy rzut oka wydaje się zadaniem elementarnym.Nawet tak pozornie elementarny proces ma swoje subtelności..
Jeśli chcesz zamienić „kawior z kurczaka“ w prawdziwe kulinarne arcydzieło, posłuchaj rady eksperta publikacji sieci BelNovosti, kucharza Julii Arkhipowej.
Wybierz wysokiej jakości jajka
Idealnymi pod względem smaku i wyglądu jajami będą te znoszone przez kury domowe.Jeśli nie ma możliwości zakupu produktów rolnych, wybieraj jaja najwyższej kategorii oznaczone „CO“.
Przygotuj jajka do gotowania
Doświadczone gospodynie domowe najpierw umieszczają jajka w rondlu, a następnie napełniają naczynie zimną wodą.Upewnij się, że na patelni jest wystarczająca ilość płynu – jest to konieczne do równomiernego ugotowania produktu.
Kontroluj proces gotowania
Doświadczeni kucharze radzą: po zagotowaniu wody nie trzeba ściśle przestrzegać zalecanego czasu gotowania wynoszącego 10 minut, jak wskazano w wielu źródłach.Lepiej nieco zmniejszyć ogień lub wyjąć patelnię z pieca natychmiast po ugotowaniu.
Przykryj jajka pokrywką i pozostaw je w gorącej wodzie na kolejne 10 minut.Ten krok pomoże osiągnąć pożądaną konsystencję żółtka.
Prawidłowo przechowuj jajka w lodówce
Aby schłodzić jajka na twardo, należy je zalać zimną wodą, co zatrzyma proces gotowania i przyspieszy chłodzenie.Jeśli wszystko zrobiłeś poprawnie, jajka będą łatwe do obrania, a po przekrojeniu zobaczysz jasne i delikatne żółtko, przypominające delikatny krem.
Wcześniej powiedzieliśmy, jak gotować ciasto bananowe na patelni.