HomeJedzenieJak upiec ciasto truskawkowe: kruche ciasto i aromatyczne jagody

Jak upiec ciasto truskawkowe: kruche ciasto i aromatyczne jagody

Tradycyjnie sezon zbiorów rozpoczyna się od truskawek.Z jagód robi się dżemy i inne przetwory, a także wykorzystuje się je do wypieków..

Ze świeżymi jagodami ciasta są bardziej aromatyczne, apetyczne i soczyste..

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, czwartorzędna kucharka i piekarz, opowiedziała nam, jak upiec ciasto truskawkowe.

Będziesz potrzebować:

  • świeże truskawki – 450-500 gr.
  • skrobia kukurydziana – 2 łyżki.ja.
  • jajka – 2 szt.
  • mąka – 350 gr.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka.ja.
  • sól – 1/3 łyżeczki.ja.
  • cukier – 190-200 gr.
  • masło – 100 gr.
  • Jak gotować

    1.Jajka ubić, dodać sól, 150 gramów cukru i roztopione masło.

    2.Po uzyskaniu jednorodnej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść miękkie ciasto.

    3. 1/3 ciasta włóż do zamrażarki na 30 minut, a resztę do lodówki.

    4.Następnie większość ciasta umieszcza się w naczyniu do pieczenia, tworząc boki.

    5.Do nadzienia możesz użyć małych jagód.Duże będą musiały zostać wycięte.Truskawki należy posypać skrobią wymieszaną z pozostałym cukrem, a następnie umieścić w formie z ciastem.

    6.Zetrzyj zamrożone ciasto na grubej tarce, aby równomiernie pokryć jagody.

    Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.Smacznego!

    Wcześniej powiedzieliśmy, jak przygotować sałatkę Proletarsky.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře