HomeJedzenieJak ugotować złote jajko: sekret niezwykłego i bardzo pięknego dania

Jak ugotować złote jajko: sekret niezwykłego i bardzo pięknego dania

Większość smakoszy jest przyzwyczajona do tego, że obrane jajko na twardo jest białe z zewnątrz..

Jeśli go przetniesz, w środku pozostanie żółtko..

Czy chcesz ugotować całkowicie złote jajko? Okazuje się, że to całkiem proste!

Sekretem stworzenia niestandardowego dania podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.

Przepis na złote jajko

Sztuczka jest taka: przed ugotowaniem jajka należy je bardzo dobrze obrócić, zachowując integralność skorupy.

Weź jakiś długi produkt.Na przykład rajstopy lub rękaw ze starej koszuli.

W wybranym materiale umieść surowe jajko i zawiąż tak, aby produkt dobrze się utrwalił.

Innymi słowy, oba sznurki powinny znajdować się blisko jajka: jeden węzeł po lewej stronie, drugi po prawej.

Weź powstałą „strukturę“ i zacznij rozwijać jajko.

Co 5-10 sekund należy gwałtownie zatrzymać odwijanie, szybko rozsuwając końce materiału.

Zabieg powinien trwać około 2 minut.W tym czasie żółtko będzie miało czas na rozbicie się i „połączenie“ z białkiem.W takim przypadku skorupa pozostanie nienaruszona.

Jajko ugotuj w standardowy sposób (7-10 minut we wrzącej wodzie).

Obierając ugotowany produkt ze skorupki, otrzymasz całkowicie złote danie.Twoje gospodarstwo domowe będzie mile zaskoczone daniem o niestandardowym wyglądzie.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře