Kasza jaglana to smaczne i zdrowe danie, które zaleca się włączyć do diety dorosłych i dzieci..
Jednak wiele osób zastanawia się: na czym lepiej gotować kaszę jaglaną – na wodzie czy na mleku? W dokonaniu wyboru pomogła ekspertka publikacji sieci BelNovosti, kucharka Julia Arkhipova..
Jeśli chcemy przygotować niesłodzoną kaszę jaglaną z mięsem lub warzywami, zaleca się użycie wody.
Z mlekiem owsianka okazuje się delikatniejsza i zwykle dodaje się do niej dynię, miód, suszone owoce lub jagody.
Aby przygotować kaszę jaglaną na wodzie należy wsypać płatki do rondla i zalać wodą.
Gdy mieszanina się zagotuje, gotuj ją na średnim ogniu przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając, aż płyn całkowicie wchłonie się w płatki.
Aby przygotować owsiankę mleczną, użyj proporcji 1:4 (jedna część płatków śniadaniowych i dwie części wody i mleka).
Gorące mleko dodać 10-15 minut po rozpoczęciu gotowania, gdy cała woda odparuje.Po ugotowaniu przykryj naczynie pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5-10 minut.
Wcześniej powiedzieliśmy, jak zrobić konfiturę truskawkową.