Czas gotowania suchego, kruszonego groszku wynosi ponad godzinę, a całego grochu – ponad dwie godziny..
Oczywiście wstępne namoczenie może znacznie przyspieszyć ten proces..
Jeśli ten warunek zostanie spełniony, groszek kruszony będzie gotowy w pół godziny, a cały w około 50 minut.
Czy można jeszcze szybciej gotować groszek? Na przykład 15 minut?
Zdaniem eksperta kulinarnego publikacji internetowej Belnovosti, kucharki, piekarza czwartej kategorii Julii Arkhipowej, jest to całkiem możliwe.
Dodatek przyspieszający gotowanie grochu
Specjalista podkreśla: groszek można szybko przygotować za pomocą sody oczyszczonej.
10 minut po zagotowaniu wody należy dodać do płynu trochę wodorowęglanu sodu.
Ważne, żeby nie przesadzić: jedna łyżeczka wystarczy na cztery litry wody.
Jeśli będzie za dużo sody, groszek nie będzie miał najprzyjemniejszego smaku.
Ale jeśli ilość wodorowęglanu sodu okaże się umiarkowana, wówczas zostanie osiągnięty tylko pozytywny efekt: groszek zmięknie najprawdopodobniej w ciągu 5 minut.
Możliwe, że będziesz musiał poczekać kilka dodatkowych minut.Ale mimo to pożądany rezultat zostanie osiągnięty bardzo szybko.