HomeJedzenieJak radzieckie gospodynie domowe przygotowały sałatkę Mimosa: ta wersja różni się od...

Jak radzieckie gospodynie domowe przygotowały sałatkę Mimosa: ta wersja różni się od nowoczesnego przepisu na lepsze

Sałatka mimozy to jedno z tych dań, które były popularne w czasach sowieckich..

Tylko wtedy przygotowywano go trochę inaczej – mówi szefowa kuchni Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci BelNovosti..

Porozmawiajmy o różnicach między dzisiejszym przepisem a tym, jak był wcześniej.

Ryba

Współczesne gospodynie domowe wolą przygotowywać sałatkę Mimoza z rybami w puszkach (w oleju lub własnym soku), choć w oryginalnym przepisie wykorzystuje się gotowaną rybę.

Nie kłócimy się – konserwy są wygodne w użyciu, ale w smaku gorsze od gotowanych ryb.

Ziemniak

„Pierwotny“ przepis na Mimozę nie oznacza włączenia ziemniaków do jej składu.Składnik ten pojawił się później – gospodynie domowe zaczęły go dodawać, aby zwiększyć wartość odżywczą.

Marchew

W czasach sowieckich gotowana marchewka, tarta, była jedną z warstw sałatki.

Współczesne gospodynie domowe zastępują gotowaną marchewkę marchewką koreańską, dzięki czemu danie jest znacznie bardziej pikantne w smaku.

Ser

Sera również nie ma na liście składników klasycznej sałatki Mimoza, ale współczesne gospodynie domowe często dodają go do innych produktów.

Wcześniej powiedzieliśmy Ci, jak zawsze gotować delikatną wątrobę.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře