Niektórzy nie patrzą zbyt przychylnie na kluski, uznając je za niesmaczne danie dla kawalerów i studentów..
Jednak takie wnioski są przedwczesne..
Jeśli prawidłowo ugotujesz półprodukt, nawet kupione w sklepie kluski okażą się aromatyczne, delikatne i smaczne, mówi ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
Jakie subtelności gotowania pierogów należy wziąć pod uwagę
Zamiast wody
Tradycyjnie jesteśmy przyzwyczajeni do gotowania zarówno domowych, jak i kupnych pierogów w wodzie.Nie dodaje zbyt wiele smaku i aromatu.Dlatego zamiast wody należy używać bulionu.
Najlepiej wybrać warzywo lub kurczaka.Jeśli masz bulion mięsny, upewnij się, że nie jest zbyt tłusty.
Przyprawy
Konieczne jest dodanie do bulionu ziaren czarnego pieprzu.Wystarczy kilka sztuk.Można też dodać liść laurowy dla smaku.
Doskonałym wyborem będą łodygi koperku, pietruszki i kolendry.Zwykle ich nie używamy, ale nadają świetnego smaku podczas gotowania pierogów.
Możesz także dodać trochę łodyg selera.