Przygotowanie porzeczek na zimę nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga dużego wysiłku, ale ważne jest, aby zrobić wszystko, aby krzew był w pełni przygotowany na zimno..
Wszyscy wiedzą, że trzeba przycinać krzaki, nawozić, podlewać, dodawać ściółkę, ale inną ważną kwestią jest zwalczanie chorób i szkodników..
Ekspert naszego magazynu Anastasia Kovrizhnykh, naukowiec-agronom i projektant krajobrazu, powiedziała nam, jak przetwarzać porzeczki.
Ci, którzy przygotowując krzewy do zimowania, odkładają obowiązkowe przetwarzanie na wiosnę, są w błędzie.
Obowiązkowa procedura
Porzeczki należy leczyć przed szkodnikami i chorobami przed pierwszymi przymrozkami.
Stosuje się różne leki, należy jednak pamiętać, że produktów biologicznych nie stosuje się, gdy temperatura powietrza spadnie do 10-12 stopni Celsjusza lub niżej.
Leczenie w tym czasie przeprowadza się przeciwko roztoczom antraknozowym i nerkowym, które z powodzeniem zimują w nerkach.
Antraknoza to grzyb atakujący liście, pędy i jagody.
Leczenie przeprowadza się w 2-3 etapach w odstępie 10-14 dni.
Stosuje się do tego mieszankę Bordeaux, preparaty Hom lub Fitosporin M.
Zabiegi pozwolą krzewowi uniknąć znanych konsekwencji zarówno jesienią, jak i wiosną, co oznacza, że zbiory w przyszłym sezonie będą doskonałe.