Nie jest tajemnicą, że napoje alkoholowe są bardzo aktywnie wykorzystywane w profesjonalnej kuchni..
Jednak w większości przypadków mówimy o winach, koniaku lub rumie..
Jednak wódka jest również częścią arsenału profesjonalisty, jej sekrety zdradza kucharka Julia Arkhipova, ekspert naszego magazynu w dziedzinie gotowania.
Jak wykorzystać wódkę do celów kulinarnych?
Podczas pracy z wypiekami
Nie każdy wie, że odpowiednie użycie wódki pozwala wyeliminować potrzebę stosowania proszku do pieczenia.
Na przykład popularny chrust przygotowuje się z wódki.
Na mięso
Jeśli Twój produkt ma wątpliwości co do swojej jakości, musisz dodać wódkę do marynaty.Dzięki temu każdy rodzaj mięsa stanie się niezwykle delikatny.
Jeśli mięso było pierwotnie wysokiej jakości, stanie się tylko smaczniejsze.
Desery
Często można usłyszeć, że cukiernicy używają rumu i koniaku.Ale możesz bezpiecznie zastąpić je wódką w tej samej proporcji: desery okażą się wysokiej jakości i smaczne.