Głównym punktem zarzutów wobec warzyw jest to, że niezwykle szybko tracą świeżość..
Nie zawsze chcesz go suszyć lub zamrażać..
Dlatego ekspert kulinarny naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova, opowiedziała o głównych tajemnicach prawidłowego przechowywania zieleniny.
Czym oni są?
Słoik
Pierwszą rzeczą, na którą należy zwrócić uwagę, jest to, że warzywa są najpierw myte, suszone i lekko przycinane.Następnie weź słoik o odpowiedniej wielkości, zalej wodą i wyślij warzywa.
Przykryj górę torbą z otworami.Wodę podmieniamy co 24 godziny.Dzięki temu warzywa zachowują świeżość aż do 14 dni.
Taki „bukiet“ warto zostawić na dolnej półce.
Pojemnik
Jeśli posiadasz pojemniki, możesz bezpiecznie wykorzystać je do przechowywania zieleniny.Dno kładziemy warstwą ręcznika papierowego, wkładamy zieleninę i zamykamy.
Ta metoda obiecuje również zachować świeżość do 14 dni.
Torba na ręczniki papierowe
Ręcznik należy lekko spryskać wodą i całkowicie owinąć wokół zieleni.W tej formie produkt zachowa świeżość przez dość długi okres czasu.