Niektórzy uważają smalec za produkt szkodliwy, dlatego starają się go w ogóle nie kupować..
Ale to błędne wrażenie..
Oczywiście nie należy jeść smalcu codziennie w dużych ilościach: korzyść z tego będzie niewielka.Ale niewielka ilość smalcu na pewno będzie korzystna.Najsmaczniejszy smalec będzie ten, który sam przygotujesz, jest pewna ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
Dlatego też zasadne będzie odświeżenie części wiedzy na ten temat.
O jakich sekretach pysznego smalcu powinny pamiętać gospodynie domowe?
Wymiary
Aby smalec był smaczny, do posolenia należy go natychmiast podzielić na porcje o odpowiedniej wielkości.Najlepiej jest robić kawałki nie większe niż 150 gramów.
Ale nie warto wycinać mniej.
Przygotowanie
Po dokładnym umyciu produktu zaleca się przed soleniem usunąć nadmiar wilgoci ręcznikiem papierowym.
Wybór soli
Nie zakładaj, że wystarczy jakakolwiek sól.Obiektywnie najlepszą opcją jest gruboziarnista sól: smalec zawsze okaże się idealny.