Wielu ogrodników skarży się na złą jakość przechowywania papryki..
Niektórzy mieszkańcy lata podkreślają: zebrane owoce mogą bardzo szybko gnić..
Dlaczego tak się dzieje? Okazuje się, że sprawa dotyczy nie tylko naruszenia warunków przechowywania warzyw.
Według ekspertki naszego magazynu, agronomki i projektantki krajobrazu Anastazji Kovrizhnykh, problem może wynikać również z jednego poważnego błędu popełnianego przez wielu podczas żniw.
Mieszkańcy lata, którzy niewłaściwie wycinają paprykę z krzaków, ryzykują szybką utratą zbiorów.
Jak prawidłowo pokroić paprykę
Chcesz, aby zebrane owoce były przechowywane bardzo długo? Następnie prawidłowo usuń je z krzaków!
Każdą paprykę należy pokroić tak, aby pozostała na niej łodyga o długości 4-5 centymetrów.
Aby procesowi nie towarzyszyły poważne trudności, zaleca się użycie dość ostrych nożyczek.
Zachowanie wystarczającej długości organu łodygowego na warzywie zwiększa szanse na wydłużenie okresu przydatności papryki do spożycia.
Najprawdopodobniej owoce będą trwać bardzo długo.Prawdopodobnie nie zgniją w pierwszych tygodniach po zbiorach.A tym bardziej w pierwszych dniach.