Z pewnością wielu słyszało, że piwo służy jako marynata do grilla..
Uważa się, że ta metoda gotowania sprawi, że nawet najtwardsze mięso stanie się bardziej miękkie..
Ale to nie jedyna cecha piwa – mówi kucharka Julia Arkhipova, ekspertka kulinarna naszego magazynu.
Piwo poprawia zapach i smak „złożonych“ mięs, do których należy np. Jagnięcina.
Jak prawidłowo przygotować tak niezwykłą marynatę?
Jeśli chcesz, aby powstały kebab był doskonały, nie powinieneś oszczędzać na zakupie składników: najlepszej jakości piwa do marynaty, które jest sprzedawane na beczce.
Na kilogram mięsa weź półtora litra napoju.
Mięso zmiel i włóż do wygodnej miski.Wlać samo piwo.Pozostaje tylko dodać sól według własnego uznania.Można także dodać przyprawy.
Musisz zostawić mięso na kilka godzin, aby stało się bardziej miękkie i smaczniejsze.