HomeJedzenieJak prawidłowo gotować ziemniaki: o czym gospodynie domowe nie powinny zapominać

Jak prawidłowo gotować ziemniaki: o czym gospodynie domowe nie powinny zapominać

Gotowane ziemniaki na pierwszy rzut oka wydają się daniem, z którym nie może być żadnych trudności..

Ale nie zawsze jest to prawdą..

Z pewnością nie raz spotkałeś się z faktem, że ziemniaki podawane są wyraźnie niedogotowane, przez co okazują się mdłe i bez smaku.Dzieje się tak, ponieważ wybrano niewłaściwą technikę gotowania, jest pewna ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.

O czym nie należy zapominać gotując ziemniaki

Przede wszystkim należy dokonać właściwego wyboru głównego produktu.Bulwy nie powinny być duże ani zbyt małe: najlepszą opcją jest średnia wielkość.Aby ziemniaki gotowały się w tym samym czasie, powinny wyglądać mniej więcej tak samo.

Umieść ziemniaki w rondlu.Na pół kilograma ziemniaków weź pół litra wody.Włącz ogień i doprowadź do wrzenia.

Następnie dodaj jedną małą łyżeczkę soli.

Na tym etapie możesz dodać do patelni dla smaku łodygi koperku, pietruszki i innych ziół.Dodajemy także kilka liści laurowych.

Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przystawkę pod przykryciem przez 15 minut.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře