Aby grzyby naprawdę zadowoliły Cię swoją jakością, powinieneś nauczyć się je prawidłowo gotować..
Nie każdemu znane są podstawowe zalecenia dotyczące tego produktu..
Dlatego wielu osobom należy o nich przypominać – mówi kucharka Julia Arkhipova, ekspertka naszego magazynu w dziedzinie gotowania.
O jakich zasadach warto wiedzieć?
Jeśli sam zbierałeś grzyby lub kupowałeś je na spontanicznym targu
Zawsze należy pamiętać, że takie grzyby wymagają natychmiastowej uwagi właściciela.Ważne jest, aby niemal natychmiast po odbiorze lub zakupie rozpocząć ich czyszczenie i wstępną obróbkę cieplną.
Woda
Dość niewielka liczba grzybów wymaga namoczenia.Ogólnie rzecz biorąc, nie zaleca się pozostawiania ich w płynie przez dłuższy czas, ponieważ pogorszy to ich jakość.
Specjalne dania
Nie wszyscy pamiętają, że niektóre materiały nie nadają się do przygotowania potraw grzybowych.Należą do nich żeliwo i cyna.Nie należy także gotować w naczyniach miedzianych.
Czas przechowywania
Niewiele osób wie, że potraw z wykorzystaniem grzybów nie można przechowywać przez dłuższy czas.Z reguły należy je spożyć w ciągu pierwszych 24 godzin.