Różnorodność dań przyrządzanych z tak niedrogiego warzywa jak kapusta jest imponująca: zupy, dania główne, sałatki, przekąski, ciasta i wiele innych..
Jedynym minusem jest specyficzny zapach, który pojawia się podczas gotowania kapusty.Wiele osób uważa to za odrażające.
Z tego powodu kucharka Julia Arkhipova, ekspertka internetowej publikacji BelNovosti, podzieliła się trzema prostymi metodami, które pomogą pozbyć się nieprzyjemnego zapachu podczas duszenia kapusty.
Ocet
Ocet to skuteczny środek, który może pomóc wyeliminować zapach kapusty.Najważniejsze jest przestrzeganie miary, aby nie zepsuć smaku potrawy.
Aby pozbyć się specyficznego zapachu podczas duszenia kapusty, dodaj odrobinę octu.Ponadto do potrawy należy dodać cukier – pomoże to usunąć kwasowość.
Sól i soda
Do tej metody potrzebna będzie zimna woda, w której należy rozpuścić łyżkę soli i szczyptę sody oczyszczonej.
Do tego roztworu włóż posiekaną kapustę i gotuj bez przykrycia przez 15-20 minut.Następnie odcedź kapustę na durszlaku i kontynuuj gotowanie (gulasz, gotuj lub piecz).
Liść laurowy
Ostatnim sposobem na pozbycie się zapachu kapusty jest dodanie do wody kilku liści laurowych, łyżki białego octu winnego i soku z cytryny.
Pietruszka, koperek i kminek również pomogą złagodzić „smak“ kapusty.
Wcześniej powiedzieliśmy, jak prawidłowo przygotować suszone kotlety rybne.