Lato w pełni – a wraz z nim sezon na robienie dżemów..
Jeśli przygotowujesz także przetwory z jagód lub owoców na zimę, prawdopodobnie będziesz potrzebować porady eksperta publikacji sieci BelNovosti, kucharki Julii Arkhipowej..
Opowiedziała, co można zrobić, żeby słodycz dżemu była bardziej wyraźna.
Ten lifehack będzie szczególnie przydatny dla tych, którzy używają kwaśnych owoców jako „surowców“ do dżemu – na przykład wiśni, śliwek wiśniowych itp.
Być może najbardziej logicznym rozwiązaniem w tym przypadku jest dodanie większej ilości cukru.Ale możesz obejść się bez zbyt dużej ilości słodzika.
Zamiast tego spróbuj odciąć nadmiar kwasu za pomocą dodatku, takiego jak soda oczyszczona.
Na kilogram owoców lub jagód należy dodać około jednej czwartej łyżeczki sody oczyszczonej.
Produkt ten ma zdolność wydobywania naturalnej słodyczy owoców, dzięki czemu możesz w prosty sposób zaoszczędzić na cukrze i nie martwić się, że wpłynie on w jakikolwiek sposób na smak przygotowanego dżemu.