Ważne jest, aby móc kroić cebulę bez łez, ponieważ ten składnik jest stosowany w prawie wszystkich daniach głównych..
Jednak zawarta w składzie siarka często powoduje łzy nawet u najsilniejszych i najbardziej odpornych osób..
Dlatego warto wykorzystać w swojej praktyce znane sekrety kulinarne – swoim doświadczeniem dzieli się kucharka Julia Arkhipova, ekspert w dziedzinie gotowania na łamach naszego magazynu.
Jakie triki mogą pomóc?
Lodówka
Wiele osób wie, że cebula traci część swojej zdolności do wywoływania łez, jeśli leży na półce lodówki przez dziesięć minut.
Następnie możesz go bezpiecznie zniszczyć.
Zamrażarka
W tym miejscu nóż powinien „odpocząć“ przed rozpoczęciem gotowania.Możesz pozostawić akcesorium na 5-10 minut.To wystarczy, aby uniknąć płaczu podczas pracy z łukiem.
Talerz z zimną wodą
Jeśli musisz posiekać więcej niż jedną cebulę, warto zachować ostrożność.Do talerza należy wlać zimną wodę.Jeśli to możliwe, dodaj kilka kostek lodu.
Umieść pojemnik na stole i okresowo używaj noża podczas gotowania.