HomeJedzenieJak marynować szparagi na zimę: ta przystawka może konkurować nawet z ogórkami...

Jak marynować szparagi na zimę: ta przystawka może konkurować nawet z ogórkami kiszonymi

Szparagi nie psują sylwetki, a w domku letniskowym można je bez większych trudności uprawiać..

Większość ludzi uważa, że ​​marynować można wyłącznie białe szparagi.Ale zielony nie jest gorszy.

Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej klasy, opowiedziała nam, jak marynować szparagi na zimę.

Będziesz potrzebować:

  • szparagi (zielone) – 400 gr.
  • sól – 0,5 łyżki.ja.
  • woda – 350 ml.
  • czosnek – 2 ząbki.
  • ocet (5%) – 80 ml.
  • musztarda (ziarna).
  • ziarna pieprzu.
  • cukier – 1 łyżka.l.
  • Jak gotować

    1.Najlepiej nadają się do tego młode pędy szparagów.Stare należy przygotować – usuń gęste łodygi u podstawy rośliny.

    Łodygi przycina się na taką długość, aby zmieściły się w słoiku.Następnie zalać wrzącą wodą przez 1-2 minuty, po czym wodę spuścić.

    2.Czosnek należy obrać, ale nie pokroić.

    3.Przygotuj marynatę: do wody dodaj ocet, sól, cukier, ziarna pieprzu, zagotuj, ale nie gotuj.

    4.Do słoików włóż czosnek, 1 łyżeczkę musztardy, kiełki szparagów i zalej marynatą.

    5.Umieść słoiki na patelni z gorącą wodą i sterylizuj przedmiot przez 10-15 minut.

    Zamknąć pokrywki, pozostawić górę do dołu, przykryć ręcznikiem i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia.

    Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

    Wcześniej powiedzieliśmy Ci, jak zrobić naleśniki z pietruszką.

    Janem
    Janem
    Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

    LEAVE A REPLY

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Nejoblíbenější

    Nedávné komentáře