Szparagi nie psują sylwetki, a w domku letniskowym można je bez większych trudności uprawiać..
Większość ludzi uważa, że marynować można wyłącznie białe szparagi.Ale zielony nie jest gorszy.
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej klasy, opowiedziała nam, jak marynować szparagi na zimę.
Będziesz potrzebować:
Jak gotować
1.Najlepiej nadają się do tego młode pędy szparagów.Stare należy przygotować – usuń gęste łodygi u podstawy rośliny.
Łodygi przycina się na taką długość, aby zmieściły się w słoiku.Następnie zalać wrzącą wodą przez 1-2 minuty, po czym wodę spuścić.
2.Czosnek należy obrać, ale nie pokroić.
3.Przygotuj marynatę: do wody dodaj ocet, sól, cukier, ziarna pieprzu, zagotuj, ale nie gotuj.
4.Do słoików włóż czosnek, 1 łyżeczkę musztardy, kiełki szparagów i zalej marynatą.
5.Umieść słoiki na patelni z gorącą wodą i sterylizuj przedmiot przez 10-15 minut.
Zamknąć pokrywki, pozostawić górę do dołu, przykryć ręcznikiem i pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Wcześniej powiedzieliśmy Ci, jak zrobić naleśniki z pietruszką.