Na początku jesieni wielu letnich mieszkańców nadal uprawia buraki.Mówimy o późno dojrzewających odmianach tej rośliny ogrodowej..
Zbiór takich roślin okopowych nastąpi najprawdopodobniej na przełomie września i października..
W międzyczasie właściciele działek podmiejskich mają okazję wnieść ostateczny wkład w poprawę jakości przyszłych zbiorów.
Mówimy o zastosowaniu produktu, dzięki któremu pulpa buraczana nabierze soczystości i jasnego smaku.
Ponadto warzywa korzeniowe staną się jeszcze bardziej korzystne dla organizmu ludzkiego.
Jakie więc wrześniowe karmienie można nazwać idealnym dla buraków? Na to pytanie odpowiedziała ekspertka naszego magazynu, agronom i projektantka krajobrazu Anastasia Kovrizhnykh.
Jak przygotować superfood dla buraków
Napełnij 100-litrową beczkę zwykłą wodą.Do płynu dodaj paczkę humatu potasu.
Produkt ten jest źródłem kilku ważnych dla buraków mikroelementów.
Przede wszystkim mówimy oczywiście o potasie.Warto również dodać, że nawóz jest źródłem wapnia, żelaza, siarki i innych składników.
I dobrze, jeśli stosowany produkt jest wzbogacony jodem.
Przygotowany roztwór należy wlać do konewki.Trzeba tam również dodać kredę paszową: 0,5-litrowy słoik wystarczy na 10 litrów roztworu humatu potasu.
Powstały produkt należy nałożyć na glebę w grządce buraczanej.