HomeJedzenieJak gotuje się makaron we Włoszech – sekrety szefa kuchni Gennaro Contaldo:...

Jak gotuje się makaron we Włoszech – sekrety szefa kuchni Gennaro Contaldo: każda gospodyni domowa może to powtórzyć

Gotowanie prawdziwego włoskiego makaronu nie jest takie trudne, poradzi sobie z tym każda gospodyni domowa..

Zdradzamy Ci sekrety gotowania makaronu od słynnego włoskiego szefa kuchni Gennaro Contaldo.

Jak gotuje się makaron we Włoszech

Według kanału Zen Technologist’s Kitchen makaron należy ugotować w dużym rondlu.

Wlać dużą ilość wody (litr na 100 gramów makaronu), przykryć patelnię pokrywką i doprowadzić wodę do mocnego wrzenia.

Dodać sól, dodać makaron.Nie trzeba dużo gotować, dla jednej osoby wystarczy 100-125 gramów makaronu.

Przykryj patelnię pokrywką, aby woda szybciej się zagotowała.Makaron należy ugotować we wrzącej wodzie.

Po zagotowaniu zdjąć pokrywkę i gotować al dente, od czasu do czasu mieszając.Prawdziwy włoski makaron powinien być lekko niedogotowany.

Włosi nie wyrzucają wody, w której gotował się makaron, lecz wykorzystują ją do przygotowania sosu.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře