Aby placki ziemniaczane mogły z dumą podawać się na stół, muszą mieć piękny kolor..
Rezultat nie zawsze jest tak doskonały..
Dlatego warto poznać sekrety, które pozwolą przygotować danie o efektownym kolorze – mówi ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
O jakich trikach warto wiedzieć?
Używaj łuku prawidłowo
Wiadomo, że ten składnik jest w stanie chronić placki ziemniaczane przed ciemnieniem, ale musi być stosowany prawidłowo.Aby to zrobić, warzywo przepuszcza się przez maszynę do mięsa i natychmiast miesza z posiekanymi ziemniakami.
W tym przypadku kolor z pewnością będzie spektakularny.
Śmietana
Tę sztuczkę stosuje wielu szefów kuchni, którym udaje się serwować piękne, złotobrązowe placki ziemniaczane.Wystarczy dodać do preparatu kilka małych łyżek kwaśnej śmietany.
Cytryny
Aby zachować spektakularny kolor potrawy, wystarczy niewielka ilość soku z cytryny.Nie trzeba bać się pojawienia się kwaskowatości: nie będzie śladu smaku.
Nie wahaj się
Im dłużej placki ziemniaczane pozostają w kuchni, tym większe jest ryzyko, że ziemniaki się ściemnią.Dlatego staraj się przygotować danie od razu.