Ryż jest zbożem uniwersalnym, ponieważ można na jego bazie przygotować wiele potraw..
Jedną z najbardziej przydatnych jest owsianka..
Można go przygotować z różnymi dodatkami.Możesz na przykład wypróbować przepis z owocami, aby nasycić organizm witaminami, mówi ekspert kulinarny naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
Jak ugotować owsiankę ryżową z jabłkiem?
Lista składników
– dwie duże łyżki ryżu;
– szklanka mleka o średniej zawartości tłuszczu;
– duża łyżka cukru i trochę soli;
– średnie jabłko;
– kawałek masła.
Proces gotowania
Najpierw musimy umyć niewielką ilość ryżu potrzebną do przygotowania potrawy.Następnie dodaj wymaganą ilość mleka do pojemnika do gotowania.
Lepiej już na początku wprowadzić sól i cukier.
Następnie poczekaj, aż się zagotuje i dodaj ryż.Gdy mleko ponownie się zagotuje, przykryj pojemnik do gotowania pokrywką i zmniejsz ogień.
Jabłka umyj, usuń nasiona i pokrój na kawałki.
Pięć minut przed gotowością dodaj jabłka.Danie należy podawać z masłem.