Naleśniki bez mąki. Wydawałoby się, że to absurd..
W końcu przy braku składnika mąki wynik powinien być czymś dającym się smarować i niezbyt apetycznym..
W rzeczywistości naleśniki mogą okazać się całkiem smaczne bez mąki.
Co więcej, wynik ten będzie gwarantowany, jeśli wybierzesz odpowiedni zamiennik głównego składnika.
Julia Arkhipova, ekspertka w dziedzinie kulinarnej publikacji internetowej Belnovosti, kucharka i piekarz czwartej kategorii, opowiedziała o ciekawym alternatywnym komponencie.
Przepis na naleśniki bez mąki
Oczywiście potrzebny jest składnik, aby ciasto było mniej płynne.
Ale lepiej nie używać mąki, ale. kaszy manny.
Na dwa jajka powinno być 300 gramów semoliny, szklanka kefiru, 3 łyżki.l.cukier granulowany i pół łyżeczki soli kuchennej.
Wymieszaj wszystkie powyższe składniki i pozostaw powstałą masę „w spokoju“ na pół godziny.
Po upływie tego czasu użyj kolejnego dodatku – sody oczyszczonej (0,5 łyżeczki.l.).
Po pięciu minutach możesz zacząć smażyć naleśniki.
Rezultatem będzie danie, które będzie niesamowicie puszyste i delikatne.
Warto podkreślić, że naleśniki z kaszą manną przez długi czas zachowują idealną konsystencję.