Latem warto zwrócić szczególną uwagę na produkty sezonowe, gdyż są one dobre dla zdrowia..
Jednym z tych cennych „prezentów“ ciepłego sezonu jest cukinia..
Ekspert kulinarny naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova, zaproponowała przepis na doskonałe danie warzywne.
Jak gotować kotlety z cukinii?
Lista składników
– trochę mniej niż kilogram cukinii (około 800 gramów);
– kilka liści mięty i pęczek dowolnej zieleni;
– 2 jajka;
– kilka zielonych cebul;
– 50 gramów twardego sera;
– dwa ząbki czosnku;
– cztery łyżki mąki;
– panierowanie (jak długo to zajmie);
– sól i przyprawy.
Proces gotowania
Cukinię należy umyć i obrać.Następnie posiekaj warzywo na średniej tarce i posyp solą.Warto poczekać pół godziny: preparat warzywny zostanie wyciśnięty.
Posiekaj czosnek nożem, podobnie jak warzywa i cebulę, i dodaj składniki do cukinii.
Ser należy zetrzeć i dodać do masy głównej razem z jajkami.Całość ubić na gładką masę, dodać przyprawy i mąkę, ponownie wymieszać.
Następnie panieruj kotlety i przystąp do smażenia: gdy pojawi się skórka, możesz bezpiecznie odwrócić kotlety.