Chcesz skosztować pysznej kuchni włoskiej, ale nie jesteś gotowy wydawać pieniędzy na drogie produkty?.
Jest wyjście! Ugotuj jajka w stylu neapolitańskim.
Danie składa się wyłącznie z prostych i niedrogich składników, ale jest bardzo smaczne.
Ponadto danie ma bardzo apetyczny wygląd: foremki z jajkami neapolitańskim można bezpiecznie umieścić na świątecznym stole.
Ciekawym przepisem podzieliła się Julia Arkhipova, ekspertka publikacji sieci Belnovosti z zakresu gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Przepis na jajka w stylu neapolitańskim
Przygotuj wcześniej kilka kokotek.Taką nazwę nadano małym pojemnikom, w których serwowana jest Julienne.
Następnie weź dużego pomidora, przekrój go na pół, usuń łyżką wszystkie nasiona i pokrój powstałe „kubeczki“ w kostkę.
Na dnie misek cocotte ułóż kawałki pomidorów, dodaj odrobinę soli, mielonego pieprzu i oliwy z oliwek.
Następną warstwę stanowi dość gruby kawałek mozzarelli.
Następnie wbij co najmniej jedno jajko do każdego urządzenia do przygotowania kokoty.Jeśli masz wystarczająco dużo miejsca, możesz dodać kolejne surowe jajko.
Napełnione pojemniki wstawić do piekarnika.Czas gotowania powinien wynosić 15 minut.Temperatura – 200 stopni.
Gotowe danie można posypać niewielką ilością startego sera i udekorować dwoma lub trzema plasterkami ogórka kiszonego.