HomeJedzenieJak gotować gęsty dżem malinowy, aby nie ściemniał i pozostał jasny: błędy...

Jak gotować gęsty dżem malinowy, aby nie ściemniał i pozostał jasny: błędy i sekrety doskonałego dżemu

Gotowanie dżemu malinowego, aby okazał się gęsty i nie ciemniał, nie jest takie trudne..

Zdradzamy Ci sekrety robienia gęstego i jasnego dżemu malinowego.

Jak uzyskać gęsty i jasny dżem malinowy

Po pierwsze, nie można używać naczyń o cienkich ściankach i dnie, dżem będzie się palić i ściemniać.

Po drugie, nie odstępuj od proporcji jagód i cukru.Idealnie byłoby 1:1.

Jeśli jagoda jest bardzo słodka, ilość cukru można zmniejszyć, ale nie więcej niż o jedną trzecią.

Po trzecie, maliny należy najpierw pokryć cukrem.

Nigdy nie rozcieńczaj powstałego syropu wodą; dżem powinien składać się wyłącznie z jagód i cukru.

Aby zapobiec ciemnieniu dżemu, należy go stale mieszać i w odpowiednim czasie usuwać z ognia.

Wiele gospodyń domowych jest przekonanych, że długotrwałe gotowanie dodaje grubości, ale tak nie jest.Zbyt długie gotowanie prowadzi jedynie do ciemnienia dżemu.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře