Warzywa na obiad to idealny sposób, aby położyć się spać najedzony i nie zaszkodzić sylwetce..
Biorąc pod uwagę, że na rynku jest obecnie dużo warzyw sezonowych, dlaczego nie ugotować bakłażanów..
Ekspertka naszego magazynu Julia Arkhipova, kucharka i piekarz czwartej kategorii, powiedziała nam, jak gotować bakłażany bez jajek i mięsa.
Będziesz potrzebować:
bakłażany 2 szt.;
ciecierzyca 100 gr;
olej roślinny 4 łyżki.ja;
kolendra 1 pęczek;
natka pietruszki 4 gałązki;
czosnek 2 ząbki;
sok z cytryny 2 łyżki.ja;
ocet (białe wino) 1 łyżka.ja;
sól i przyprawy do smaku.
Jak gotować
1.Aby przygotować to danie, lepiej namoczyć ciecierzycę rano lub przynajmniej na 4-6 godzin.
2.Gdy będzie gotowy, gotuj go w osolonej wodzie przez 1-1,5 godziny, ale nie rozgotuj go.
3.Bakłażany należy grubo pokroić w kostkę, smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor, dodać sól, a następnie gotować na wolnym ogniu do miękkości.
4.W tym czasie należy posiekać zioła i czosnek, dodać przyprawy (do tego dania zalecana jest papryka i kminek).
Następnie dodać oliwę z oliwek, ocet i sok z cytryny, aby stworzyć dressing.
5.Bakłażany, ciecierzycę i sos wymieszać, odstawić na 2 godziny do lodówki i podawać.Smacznego!
Wcześniej powiedzieliśmy, co decyduje o miękkości smażonej wątroby.