Sałatka Olivier ma wiele zalet, ale nie można jej nazwać pikantną..
Danie natomiast ma bardzo powściągliwy i lakoniczny smak..
Nie oznacza to jednak, że nie można nadać odpowiedniego smaku – sekrety zdradza ekspertka kulinarna naszego magazynu, kucharka Julia Arkhipova.
Jakie metody można rozważyć?
Wymiana kiełbasy
Jeżeli zależy nam na ciekawym odcieniu smaku i aromatu, to śmiało można zastąpić kiełbasę wędlinami.Można także użyć szynki lub boczku.
Te składniki odmienią klasyczną sałatkę Olivier.
Buzhenina z krewetkami
Tak, tej opcji Oliviera nie można nazwać opcją budżetową, ale na wakacje lub ważną randkę można rozważyć przepis.
Zamiast kiełbasy zaleca się stosowanie krewetek (gotowanych) z gotowaną wieprzowiną.
Aby uzyskać klasyczny rozmiar sałatki, będziesz musiał wziąć około stu gramów gotowanej wieprzowiny i około 150 gramów gotowanych owoców morza.
Pieprz
Przed ubieraniem sałatki należy dodać szczyptę dowolnego pieprzu.Jeśli wolisz więcej pikanterii, możesz wybrać chili w proszku lub pieprz cayenne.
Ale możesz ograniczyć się do papryki lub czarnego pieprzu.