Aby herbata smakowała lepiej, a jednocześnie zachowała swoje dobroczynne właściwości, trzeba wiedzieć, jak i z czym ją pić prawidłowo..
Kilka przydatnych wskazówek na ten temat podzieliła się kucharka Julia Arkhipova, ekspertka internetowej publikacji BelNovosti..
Herbata z cukrem
Cukier dodany do naparu herbacianego w niewielkich ilościach poprawia smak napoju herbacianego.A nadmiar cukru powoduje wchłanianie witaminy B1.
Fakt ten został potwierdzony badaniami naukowymi.
Dlatego lepiej nie dodawać do herbaty zbyt dużej ilości cukru i zamiast cukru używać miodu.
Herbata z mlekiem
Napar herbaciany zmieszany z mlekiem to bardzo pożywny i lekkostrawny napój.
Mleko dobrze komponuje się z każdym rodzajem i odmianą herbaty.
Herbata z cytryną
Najczęściej ludzie lubią pić herbatę z cytryną.Jednak ten napój dobrze komponuje się z innymi różnymi owocami cytrusowymi.
Owoce te wzmacniają lecznicze i odżywcze właściwości naparu herbacianego.
Jednak prawdziwy smak herbaty nieco się zmienia.Kolor herbaty zmienia się również w przypadku owoców cytrusowych: staje się jaśniejszy.Ale pomimo zmiany koloru moc napoju pozostaje taka sama.
Herbata z czekoladą
Ci, którzy lubią pić herbatę z czekoladą lub cukierkami, powinni to zrobić z kęsem.W takim przypadku łyk herbaty powinien nastąpić po przełknięciu słodyczy.
Dzięki tej metodzie picia herbaty będziesz mógł poczuć jej smak i aromat.W przeciwnym razie czekolada i inne słodycze o własnym mocnym aromacie po prostu zagłuszą smak i aromat napoju.
Herbata z ciasteczkami, ciastem, ciastkami
Gorąca herbata pomaga trawić potrawy przyrządzane z ciasta, a nawet nieznacznie podnosi ich wartość odżywczą.Ale smak samej herbaty jest zmniejszony.
Ale jeśli naprawdę chcesz pić herbatę z ciastem lub kawałkiem ciasta, to herbata z pewnością musi być mocna i gorąca.