Sezon na ogórki już w pełni, można poczęstować się lekko solonymi ogórkami..
Przepis na pyszne, lekko solone ogórki po polsku, które można przygotować w dwie godziny – mówi Julia Arkhipova, ekspertka internetowego wydawnictwa Belnovosti w dziedzinie gotowania, kucharka i piekarz czwartej klasy.
Jak gotować lekko solone ogórki po polsku
Na pół kilograma młodych ogórków będziesz potrzebować: dwa ząbki czosnku, czubatą łyżeczkę soli, łyżkę oleju słonecznikowego, 1-2 łyżki.l.posiekany świeży koperek, 2 łyżeczki.l.dowolny miód kwiatowy, 2 łyżeczki.l.gorczyca, 2 łyżeczki.l. 9% octu.
Możesz także dodać 0,5 łyżeczki.l.czerwona ostra papryka (płatki).
Ogórki pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm, pozostałe składniki wymieszać w dużej misce.
Do powstałej marynaty dodać ogórki, wymieszać, pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej i włożyć do lodówki na półtorej godziny.
Wcześniej ekspert powiedział, jak gotować jajecznicę w stylu wiejskim.