HomeJedzenieGotowanie dla leniwych: Odkąd mam ten przepis, wszystkie moje warzywa robię właśnie...

Gotowanie dla leniwych: Odkąd mam ten przepis, wszystkie moje warzywa robię właśnie tak – pyszna UNIWERSALNA solanka bez gotowania!

Najlepsza słodko-kwaśna zalewa do warzyw, której używam od lat.To naprawdę dość prosty przepis i każdy sobie z nim poradzi.

Możesz sterylizować w piekarniku lub zmywarce, jeśli jesteś do tego przyzwyczajony, ja jestem przyzwyczajony do klasyki.

Ogórki są bardzo smaczne, nie miękną.

Potrzebujemy:

Na 1 szklankę o pojemności 720 ml:

Ogórki kiszone, cukinia (pokrojona w chipsy lub krążki) lub inne warzywa.

1 grubszy plaster cebuli.

gałązka kopru.

7 płaskich łyżeczek cukru.

1 łyżeczka DEKO.

6 łyżek octu.

Procedura:

Ułóż wszystko w słoiku.

Wlej zimną wodę około 1 cm poniżej pokrywki.

Sterylizować w zamykanym naczyniu przez 20 minut w temperaturze 85°C.

Ogórki bez gotowania

Witam, chcę podzielić się przepisem, którego używała moja mama, a nawet babcia do robienia pikli.

Zachowałem to i choć może się to wydawać niemożliwe, uprościłem to.

Załączam zarówno oryginalny przepis, jak i moje wypróbowane i prawdziwe ulepszenie.:-).

Potrzeba:

Ogórki.

zelko lub deco.

cukier.

koperek.

ostra papryka.

Procedura:

Umieść dobrze oczyszczone większe ogórki w 3 butelkach o pojemności 5 litrów.

Dodajemy koper, chrzan i wszystkie inne składniki, których używamy do ogórków.

Z celofanu wycinamy kwadraty o boku około 25×25 cm, składamy po dwa jeden na drugim i moczymy w wodzie.

Zagotuj napar zgodnie z instrukcjami na torebce i, gdy jest jeszcze gorący – tak gorący, jak to możliwe – wlej go do butelek z ogórkami.

Ja, aby uniknąć pęknięcia butelki, zawsze kładę ją na nożu.

Umieść mokry celofan na górze butelki i dobrze zawiąż sznurkiem.Lub sznurkiem.

Dobrze zawiń butelki w koc i pozostaw do ostygnięcia.Oczywiście nie stawiaj ich do góry nogami.

Następnego dnia celofan stwardnieje, butelka będzie szczelna, a ogórki będzie można odstawić.

Pod względem smaku i trwałości nie ustępują ogórkom kiszonym w klasycznie zamkniętych słoikach.

Ogórki bez zalewy do gotowania

Wypróbowałem również ulepszenie mojego kolegi z zeszłego roku i ogórki również wyszły idealnie.

Do słoików wkładamy więc ogórki i inne składniki, które lubimy &#8211 koperek, czosnek&#8230.

Do słoików wlewam zimny ocet, dodaję cukier, łyżeczkę deko i zalewam gorącą wodą z czajnika, zamykam wieczkiem bez celofanu, odwracam do góry dnem i zostawiam zawinięte w koc, aby tak odpoczęły do następnego dnia.Ogórki są pyszne i nie wymagają gotowania.

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře