Najlepsza słodko-kwaśna zalewa do warzyw, której używam od lat.To naprawdę dość prosty przepis i każdy sobie z nim poradzi.
Możesz sterylizować w piekarniku lub zmywarce, jeśli jesteś do tego przyzwyczajony, ja jestem przyzwyczajony do klasyki.
Ogórki są bardzo smaczne, nie miękną.
Potrzebujemy:
Na 1 szklankę o pojemności 720 ml:
Ogórki kiszone, cukinia (pokrojona w chipsy lub krążki) lub inne warzywa.
1 grubszy plaster cebuli.
gałązka kopru.
7 płaskich łyżeczek cukru.
1 łyżeczka DEKO.
6 łyżek octu.
Procedura:
Ułóż wszystko w słoiku.
Wlej zimną wodę około 1 cm poniżej pokrywki.
Sterylizować w zamykanym naczyniu przez 20 minut w temperaturze 85°C.
Ogórki bez gotowania
Witam, chcę podzielić się przepisem, którego używała moja mama, a nawet babcia do robienia pikli.
Zachowałem to i choć może się to wydawać niemożliwe, uprościłem to.
Załączam zarówno oryginalny przepis, jak i moje wypróbowane i prawdziwe ulepszenie.:-).
Potrzeba:
Ogórki.
zelko lub deco.
cukier.
koperek.
ostra papryka.
Procedura:
Umieść dobrze oczyszczone większe ogórki w 3 butelkach o pojemności 5 litrów.
Dodajemy koper, chrzan i wszystkie inne składniki, których używamy do ogórków.
Z celofanu wycinamy kwadraty o boku około 25×25 cm, składamy po dwa jeden na drugim i moczymy w wodzie.
Zagotuj napar zgodnie z instrukcjami na torebce i, gdy jest jeszcze gorący – tak gorący, jak to możliwe – wlej go do butelek z ogórkami.
Ja, aby uniknąć pęknięcia butelki, zawsze kładę ją na nożu.
Umieść mokry celofan na górze butelki i dobrze zawiąż sznurkiem.Lub sznurkiem.
Dobrze zawiń butelki w koc i pozostaw do ostygnięcia.Oczywiście nie stawiaj ich do góry nogami.
Następnego dnia celofan stwardnieje, butelka będzie szczelna, a ogórki będzie można odstawić.
Pod względem smaku i trwałości nie ustępują ogórkom kiszonym w klasycznie zamkniętych słoikach.
Ogórki bez zalewy do gotowania
Wypróbowałem również ulepszenie mojego kolegi z zeszłego roku i ogórki również wyszły idealnie.
Do słoików wkładamy więc ogórki i inne składniki, które lubimy – koperek, czosnek….
Do słoików wlewam zimny ocet, dodaję cukier, łyżeczkę deko i zalewam gorącą wodą z czajnika, zamykam wieczkiem bez celofanu, odwracam do góry dnem i zostawiam zawinięte w koc, aby tak odpoczęły do następnego dnia.Ogórki są pyszne i nie wymagają gotowania.
.