HomeJedzenieFrytki: mój mąż myślał, że to zwykłe frytki, ale kiedy ich spróbował,...

Frytki: mój mąż myślał, że to zwykłe frytki, ale kiedy ich spróbował, oświadczył, że nigdy w życiu nie jadł nic lepszego!

Idealny pomysł na lunch lub pyszną kolację.To naprawdę wielka dobroć, najlepsze ziemniaki.

Wyglądają jak zwykłe ziemniaki, ale kiedy mój mąż ich spróbował, od razu poznał różnicę.

Powiedział, że to najlepsze jedzenie, jakie kiedykolwiek jadł – i nie dziwię mu się, ma wszystko, co kocha – mięso, ser, smtoana, czosnek i ziemniaki.:-).

Potrzebujemy:

1 kg ziemniaków.

500 g mięsa mielonego (mieszanka wieprzowiny i wołowiny).

200 g eydamu.

2 jajka.

2 dojrzałe bułki.

Trochę mleka.

1 szklanka słodkiej (31%) śmietanki.

Sól.

Kolorowe przyprawy.

suszony czosnek lub 3 ząbki świeżego.

olej.

Procedura:

Zetrzyj ser do mięsa mielonego (zachowaj trochę do posypania).

Dodaj jajka i kawałki bułki, które zmiękły w odrobinie letniego mleka.

Doprawić lekko solą i pieprzem i dobrze wymieszać.

Pokrój obrane ziemniaki na cienkie plasterki i ułóż połowę z nich na dnie natłuszczonego naczynia do pieczenia.

Posypać solą, pieprzem i suszonym czosnkiem (lub rozgniecionym świeżym).

Wlać połowę tygla śmietany na wierzch i rozprowadzić mieszankę mięsną na wierzchu.

Jeśli będzie ciężko, pomóż sobie rękami namoczonymi w zimnej wodzie.

Do mięsa można również dodać grzyby, jeśli się je posiada.

Posyp trochę sera na wierzchu mieszanki mięsnej, umieść resztę ziemniaków na wierzchu, posól, popieprz i ponownie posyp czosnkiem.

Ponownie posypać odrobiną sera.

Polać pozostałą śmietaną i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około godzinę na złoty kolor.

Życzymy smacznego!

.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře