Fantastyczne ciasto na morawskie ciasta i bułki według Pani Evki , które można przygotować w 15 minut i piec kolejne 15 minut.
Za pół godziny możesz mieć na stole pyszne ciasteczka.
Jeśli wypróbujesz ten przepis, na pewno będziesz go robić regularnie!
Potrzebujemy:
Ciasto:.
600g hl.mąka.
250 ml mleka.
1 drożdże.
2 jajka.
2-prądowy olej.
3 łyżki cukru.
1 opakowaniecukier waniliowy.
1 proszek do pieczenia.
Pożywny:.
Twaróg.
Śmietana.
Żółtko.
Dżem.
Jagody.
Domowy dżem.
Mak roślina.
Orzechy.
Do posypania:.
Cukier puder.
Procedura:
To ciasto jest cudowne , wystarczy je wymieszać w jednej misce.
Bez długiej pracy i bez czekania, aż wyrośnie.
Po prostu od razu pracujesz z ciastem – czyli robisz ciasteczka.
Ciastka wycinałam szklanką (średnica 5 cm).
Zrobiłem w środku wgłębienie dnem mniejszej szklanki.
Włóż wypełnienie do otworu.
Polecam powidła śliwkowe i twarożek smakowy wymieszane z żółtkiem.
Połączenie smakowego twarogu i owoców jest również doskonałe ─ na przykład jagody.
Ja też polecam posypać wierzch mąką, masłem i cukrem w proporcji 1:1:1.
Posmaruj jajkiem i piecz.
Piecze się je w piekarniku nagrzanym tylko do 180 stopni 15-16 minut..
Ciasteczka są piękne miękkie i pyszne..
Życzymy dobrego apetytu! :-).
Autorka przepisu: Ewa T.