HomeWskazówki dla domuDziadek zdradził trik, co dodać do ziemniaków, żeby nie wyrosły i długo...

Dziadek zdradził trik, co dodać do ziemniaków, żeby nie wyrosły i długo pozostawały świeże

Ziemniaki to niekwestionowany król warzyw, szczególnie w naszym kraju.Możemy je gotować, piec, smażyć, a także zrobić z nich makaron, gnocchi czy naleśniki.Możliwości są niemal nieograniczone.Nic dziwnego, że większość z nas ma w domu przynajmniej kilka bulw..

Chociaż ziemniaki są uważane za odporne, mogą zacząć przedwcześnie kiełkować lub nawet gnić, jeśli nie są odpowiednio przechowywane. Jak przechowywać ziemniaki, aby jak najdłużej zachowały świeżość? Naucz się prostej sztuczki.

Jak przechowywać ziemniaki w domu?

Ziemniaki możesz kupić w każdym sklepie.Sprzedawane są najczęściej w dużych workach 1,5 kg lub 3 kg.Wykorzystujemy tylko część z nich.Reszta wyląduje w szafce kuchennej lub na balkonie.Może się wydawać, że to dobre miejsce, bo jest sucho i ciemno, ale prawda jest taka, że ​​temperatura jest zbyt wysoka.Zwłaszcza wiosną i zimą.

Wysokie temperatury przyspieszają procesy gnicia i powodują pojawienie się na ziemniakach charakterystycznych pędów.Takie bulwy nie nadają się już do spożycia.Jak przechowywać ziemniaki w domu? Trzymaj się trzech zasad.Pierwsza z nich dotyczy miejsca przechowywania.Powinno być ciemno i stosunkowo chłodno.Jeśli to możliwe, przechowuj je w piwnicy lub ciemnym pomieszczeniu gospodarczym.

Mieszkasz w bloku? Przechowuj je w szafie, np. w szafie.na korytarzu , które jest poza zasięgiem ciepła i światła słonecznego.Przechowywane w takich warunkach zachowują świeżość aż do dwunastu dni.

Umieść je w worku na ziemniaki.Dłużej zachowują świeżość

Właściwym miejscem jest nastawienie.Ważny jest także materiał, w jakim przechowujemy ziemniaki.Musi być lekkie i oddychające , aby warzywa miały stały dostęp świeżego powietrza.Odpowiedni będzie lniany lub jutowy worek o gęstym splocie.Alternatywnie możesz przechowywać je w drewnianym pudełku, upewniając się, że bulwy mają wystarczająco dużo miejsca.

Istnieje jednak sposób, aby jeszcze bardziej przedłużyć ich świeżość.Wystarczy, że wrzucisz kilka jabłek do ziemniaków. Owoce produkują etylen, substancję spowalniającą procesy gnicia i uniemożliwiającą kiełkowanie.Przestrzegaj tych zasad, a Twoje ziemniaki pozostaną świeże przez długi czas.

Janem
Janem
Dzielę się z Wami wspaniałymi przepisami tradycyjnej polskiej kuchni oraz poradami, jak stworzyć przytulny i stylowy dom. Moje osobiste triki, sprawdzone przez lata, sprawią, że każdy dzień będzie pełen ciepła i smaku. Dołączcie do mnie w tej kulinarnej i domowej podróży!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nejoblíbenější

Nedávné komentáře